Bouwer Architects

Cavalli Restaurant

 

The visitor travels on a road of discovery and unfolding beauty, leading from the signature entrance gate with adjacent olive grove, uphill past the white fenced green pastures of the horse paddocks, the landmark arena building, going along the vineyards, all the while accompanied by the tree avenue and landscaped swale, reaching the “summit” at the restaurant.

The building is arranged in a rectangular plan form along the length of the dam. The upper level houses the restaurant and function hall, with the restaurant show kitchen and function hall prep kitchen, positioned in the middle between these two spaces

Location: Stellenbosch, Western Cape, South Africa
Size: 3 797m2
Commencement date: March 2012
Completion date: November 2014

 

 
2014-01-07_CAVALLI RESTAURANT IMAGE 4.jpg
2014-01-07_CAVALLI RESTAURANT IMAGE 1.jpg
2014-01-07_CAVALLI RESTAURANT IMAGE 2.jpg
2014-01-07_CAVALLI RESTAURANT IMAGE 3.jpg
2014-01-07_CAVALLI RESTAURANT IMAGE 4.jpg
 The passively designed building boasts a geothermal system utilising the dam water to heat and cool and Solar Energy by means of roof mounted PV panels, along other initiatives to encourage sustainability. The facility is set to be the first Green Star rated restaurant in the country.

The passively designed building boasts a geothermal system utilising the dam water to heat and cool and Solar Energy by means of roof mounted PV panels, along other initiatives to encourage sustainability. The facility is set to be the first Green Star rated restaurant in the country.

Cavalli (hr) ex Subiaco (6).JPG
Cavalli (hr) ex Subiaco (9).JPG
Cavalli (hr) ex Subiaco (10).JPG
Cavalli (hr) ex Subiaco (11).JPG
Cavalli (hr) ex Subiaco (12).JPG
Cavalli (hr) ex Subiaco (13).JPG
Cavalli (hr) ex Subiaco (14).JPG
Cavalli (hr) ex Subiaco (15).JPG
Cavalli (hr) ex Subiaco (19).JPG
Cavalli (hr) ex Subiaco (21).JPG