Bouwer Architects
2014-01-07_PIAZZA DA LUZ IMAGE 1.jpg

Piazza Da Luz & New Kings Hotel

 

This 8 storey building abutting the Sea Point SPAR supermarket was developed on an underutilized property and the first phase of the project involved the demolition of a 2 storey building on a part of the property, followed by bulk excavations for the new double parking basement. The complex further houses 2 storeys of shops, the hotel reception, administration and ancillary facilities on 2 nd floor, and 3 floors of hotel rooms, 42 in total, with wonderful views of the ocean, city and lion’s head.

The fully glazed 3 storey high south facing atrium on Main Road provides an excellent sheltered, thermally comfortable communal space for the food outlets around it and links the building in a dynamic may to the SPAR. The highly visible atrium further ensures a soft building edge in its relationship with pedestrian traffic along Regent Road.

Other key architectural features are:

  • The two storey facebrick plinth with its large suspended aluminium sunscreens and double storey windows, which floats above the parking garage. It covers the entire footprint of the plot and defines the base of the building above which the rest of the composition is set back in compliance with town planning regulations.

  • The asymmetrical composition of a series of multi-directional mono-pitch roofs, floating above the glazed façade below them.

Location: Sea Point West, Cape Town
Size: 7500m2
Commencement date: June 2006 (After completion of earthworks)
Completion date: October 2008 (All sections)
Quantity Surveyors: De Leeuw Group
Structural &; Civil Engineers: ICE Group, Tygerberg
Electrical Engineers: Triocon Consulting Engineers
Mechanical Engineer: Allan Cunninghame
Main Contractor: Conruton Construction

 

 
2014-01-07_PIAZZA DA LUZ IMAGE 1.jpg
Exterior Road level Evening.jpg
Atrium.jpg
2014-01-07_NEW KINGS HOTEL IMAGE 1.jpg
NKH_155a.jpg
NKH_304.jpg
NKH_073a.jpg
NKH_086.jpg
NKH_208.jpg